Eklenme tarihi: 07-12-2017 16:10:38
“Bireyler düşünür olmadıkça, toplulukları istenen yönlere şunun bunun aklına göre iyi veya kötü yönlere sürüklemek kolay olur. Bu sürüklenişten kurtulmak için her bireyin yurt ve ulus kaderi ile ilgilenmesi gerektir.” (Atatürk, 27.12.1919 Ankara)
TOVAK, Toplum Hizmetleri Vakfı nın kısaltılmışı. Amaç topluma hizmet. Topluma hizmet edelim diye yalnız Köln dekilere hizmet etmek doğru olur mu?Bir yandan yer ararken, diğer taraftan yakın çevremizde aydın arkadaşlara akıl danıştık. Herkes elini taş altına koymaya hazır olduğunu, böyle bir yerdeki çalışmaları yürekten destekleyeceklerini belirtti.İşte Köln Türk Kulübü böyle çok kısa zamanda oluşuverdi.İlkin dil birliği ilkesinden yola çıkarak kişiden kişiye çoğaltılabilecek mutluluk aramaya çıktık. Bir araya gelelim, sohbet edelim, olayları değerlendirelim, paramparça olmuş toplumu akıl düzeyinde nasıl birleştirebileceğimizi konuşalım, dedik. Atatürk ü anma etkinliklerinde, Atatürk ü gençlere ve çocuklara anlatma girişimlerinde bulunduk, Köln Üniversitesi gençlik kolları ile birlikte üniversite amfisinde “ Anılarla Atatürk ve Cumhuriyet" adı altında geniş kitleli bir toplantı yaptık.
Niçin Atatürk ü ilk etkinliğimize odakladığımız konusuna gelince; çevremizde Atatürkçü Düşünce Dernekleri bu konuda türlü toplantılar düzenliyor. Yapılan toplantılar daha çok yetişkinlerin bilgi tazelemesi düzeyinde yürüyor. Gençler tarih bilgisinden yoksun olunca bu tür etkinlikler bilgi düzeyinden çok duygusal düzeyde gelişiyor. Onlara anılarla bilgi aktarırsak Cumhuriyet rejiminin gerçekleşmesi sürecinin nasıl işlediğinin bilincine varabilirler, düşüncesindeydik. Buna benzer bir kutlamayı 19 Mayıs için öngördük. İlgi duyanları park alanında toplayarak bu bayramın bir çoşku bayramı olduğu duygusunu iletmeye çalıştık. İsteyenler yürüyüş, koşu yaptı, sonrasında çoluk çocuk hep birlikte oyunlar oynadık, herkes neşeyle birbirinden ayrıldı.
Toplumumuza yönelik kültürel etkinlikler çerçevesinde Nazım ı, Orhan Veli yi anma toplantıları düzenledik. Türk masallarını tanıdık.Gerek Türkiye deki durumu, gerekse Almanya daki Türk toplumunun durumunu irdelediğimizde içimizin karmakarışık, zihnimizin bulanık olduğunu saptadık. “Dostlar Meclisi” adı altında yemekli, bol sohbetli toplantılar oluşturalım önerisinden yola çıktık. Önce dernek lokali olarak kullandığımız yerin kirasını ve giderlerini ödemede bize katkısı olan üyelerimizi topladık. Onlarla bu sohbet akşamını denedik. Dertlerin, kuşkuların, korkuların paylaşıldığı, sonrasında ise mutluluğun paydaşı olabilecek bir bir ortamın oluşturulduğunu görmek bizi sevindirdi.
Bu kısa zamanda karamsarlığa neden olabilecek, gören gözlerimizin, duyan kulaklarımızın katlanamayacağı düzeyde, hem Türkiye de hem de Almanya da değişiklikler oldu. Bizler için birliktelik, dayanışma daha da kaçınılmaz oldu. Barış ortamında birlikte olma gereği duyanlara seslenmemiz gerekiyordu. Öncelikle üyelerimizin istekleri doğrultusunda etkinlikler yapmaya uğraşıyoruz. Dostlar Meclisi toplantılarını her ayın son Cuma akşamı yapmayı kararlaştırarak rutinleştirdik. İçeriğinde bir müzik bölümünün olduğu, birlikte türküler, şarkılar söyleyebileceğimiz, aynı zamanda da, eskiden olduğu gibi, güncel bir konunun tartışılabildiği toplantılarımız giderek katılımcı sayısını artırdı. Tatile dek çocuklara satranç ve yetişkinlere elektronik aletler konusunda, haftada bir kez, kurslar düzenlendi.
İnternet üzerinden Türkçe öğretiminin yaygınlaşması amacıyla tanıtım çalışmalarına hız verildi. Kuzey Ren Vestfalya daki uyum meclislerine, tüm Almanya daki veli ve öğretmen derneklerine tanıtım yazıları gönderildi. Buralardan gelecek yankı ve eleştiriler çerçevesinde çalışmalar yapmak üzere “Türkçe Çalışma Grubu” oluşturulacaktır.
Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK)www.tovak.eu